Doorgaan naar hoofdcontent

Links én Rechts



Er is mij iets aan ’t dagen (duidelijk worden). Hier op deze aardbol lopen twee soorten mensen rond. Degene die hoofdzakelijk met hun linkerhersenhelft denken en degene die hoofdzakelijk met hun rechterhersenhelft denken.
Voor een deel kunnen we met elkaar converseren, maar voor een deel lukt het nauwelijks of niet.


De linksen[1] (zal ik hen gemakshalve noemen) denken pragmatisch. Voor hen is iets eerst ‘waar’ als het bewezen is, daar gaan zij vanuit. Alles moet gemeten kunnen worden en herhaalbaar zijn.
Voor de rechtsen zijn er ook dingen en waarden die niet (of nog niet) meetbaar zijn. Zij denken dan intuïtief. Door deductie weten zij dat er nog meer ‘waar is’ dan dát. Zie de metafoor: ‘Deductief versus Inductief denken’ in bijlage
  Dit verschil maakt blijkbaar heel wat uit, in onze maatschappij.
De dominant linksdenkenden noemen zich: de wetenschappers. En sommige zeggen dat de rechtsdenkenden er wat hocus pocus bijvoegen of - dingen die uit de lucht gegrepen zijn -. Voor hen is dit juist, aangezien zij zo denken. (Onlangs las ik op de ‘happinez-scheurkalender’: ‘Het is waar, maar niet echt!’)
Maar als we dit eens naderbij bekijken, dan ziet men dat de linksen - door hun principiële beperkingen (meetbaar- en herhaalbaarheid) - heel wat missen[2].


Waarvoor wij onze linkerhersenhelft gebruiken kunnen we overal vinden[3]. Logisch want iedere gezond en evenwichtige mens gebruikt ook deze hersenhelft.
Bij voorbeeld voor: logica; taal: grammatica; syntaxis: zinsbouw, lezen; schrijven; rekenen; getallen; tijdsafhankelijkheid; analyse; verstandig, digitaal en inductief denken.
Waarvoor wij onze rechterhersenhelft nodig hebben vinden we in specifieke werken (zie diezelfde bijlage: ‘Onze hersenhelften’) ook op het internet en in spirituele werken. Enkele voorbeelden: intuïtie; analoog en synthetisch denken; symboliek; muziek; verbanden; tijdloosheid; deductief en holistisch denken; wijsheid; tijdloosheid; waarneming van beeld en vorm en gehelen: samenhang en totaliteit begrijpen; ervaren van ruimte en onmetelijkheid[4].
Het is wel zo dat iedereen beide helften kan gebruiken, maar ook één helft kan negeren. Linksdenkenden krijgen ook wel signalen uit hun rechterhersens, maar vele bagatelliseren ze.
 Rechtsdenkenden leven - somtijds - in een hogere dimensie, b.v. in de tijdloosheid. Zij kunnen dan tijd en de ruimte relativeren. Ze zien dit als een illusie.
 Nu zien wij dat men in onze huidige maatschappij meestal de klemtoon legt - en veelal aanstuurt - op het louter gebruik van de linkerhersenhelft. Het begint al in het onderwijs; in de beroepspraktijk; de politiek; het zakenleven; de officiële gemeenschappen en ambten; de overheden en hun ‘zogenaamde machten’.
Vroeger was dit (zoals de natuur het meebrengt) een mannenaangelegenheid, maar nu onderdrukken vrouwen ook dikwijls hun intuïtieve gaven.
Dit neemt niet weg dat er meer mannen hun intuïtief denken ontwikkeld hebben.
We vinden zowel mannen als vrouwen in spirituele groepen. Op het net ziet men veel sites met een diepzinnige inslag. Er wordt vrij gesproken en geschreven over geestelijke; muzische; eeuwige en oneindige waarden. Men heeft het dikwijls over ‘de nieuwe tijd’; de nieuwe maatschappij; de komst van hét Licht’; ascentie en  DNA-opwaardering.
Het is merkwaardig dat juist, door logisch te denken, men ziet, dat men nooit alles zal kunnen meten en herhalen, want logisch gezien zoekt men steeds verder en ontdekt men steeds zogenaamde ‘nieuwe’ dingen, die toch ook al bestonden vooraleer men ze kon meten. Het is dus niet logisch om ‘het gemetene en herhaalde’ als ‘wetenschap’ te bestempelen, omdat zij, logisch gezien, maar een deel kunnen weten.
En iets herhalen is al even gek, want de omstandigheden van een zogenaamde ‘herhaling’ zijn een nieuw feit ‘met nieuwe omstandigheden’. De stand van zon en maan en het melkwegstelsel zullen sowieso steeds verschillen met de vorige proef.
Gelukkig doen, wij mensen, het deze maal beter dan in de tijd van Atlantis, want toen had men het eiland in twee gedeeld, met een muur. Links de linksdenkenden en rechts de rechtse.
Dit heeft ook tot de gekende catastrofe geleid. Met een zware terugval van de mensheid, die wij tot op heden nog ervaren. En waar wij eerst nu uit geraken.
Ik heb mededogen met de louter linksdenkenden. Ze zijn als onbewuste, onwetende kinderen die menen de wijsheid in pacht te hebben. Zij zien meestal enkel ‘gevolgen’ en werken daaraan, Het is mij al opgevallen dat zulke mensen zeggen: ‘als al de fouten goedgemaakt zijn, dan zal alles in orde zijn’.
Pragmatici houden zich aldus ook bezig met symptoombestrijding, zowel bij ziektegevallen, als bij ongewenst gedrag.
Daarentegen zoeken intuïtieven naar ‘oorzaken’ – of de oorzaken van de oorzaken -. In principe zoeken zij de ‘oerzaak’ van het gebeuren.
Er zijn zoveel verhalen en getuigenissen van mensen die uit hun lichaam treden of een “wat men een ‘nabije doodservaring’ noemt” meemaken dat men weet dat wij geen hersenen nodig hebben om te denken. Uit deze ervaringen weet men dat zij zich kunnen verplaatsen, alles zien en horen en logisch en intuïtief denken[5].
 
      Als men enkel links denkt is men dikwijls:
-          In de toekomst met zorgen; piekeren (tobben); angsten of wanhoop bezig. Of
-          In het verleden met frustraties; haat; wrok of verdriet.
-          In hypocrisie[1] of uitsloverij.
 In bedrog en waanzin.



        [1] Doen alsof.

      Als men rechts denkt is men:
-          In het bestaande moment: ‘het nu’, in het tijdloze: met geduld, moed; vertrouwen; mededogen; oprechtheid en Liefde
-          Op de actuele plaats waar men is: het ‘hier’: in het eindeloze. Met bewustzijn; eeuwig zijn; vreugde; vrijheid en overvloed.
-          In de realiteit en dé waarheid
Door het verschillen in het hersengebruik ontstaan er misverstanden. Sommige woorden en uitdrukkingen missen hun duidelijkheid. B.v.
-          Het woord ‘geest’ wordt zowel gebruikt voor ‘spook’ als voor ‘de manier waarop men denkt’: in de goede of de slechte geest.
-          ‘Ziel’: voor ‘kern’; het eeuwig levende in de mens.
-          ‘Eeuwig’: voor ‘de ene eeuw na de andere’ of het tijdloze, in een hogere dimensie dan in de materiële wereld.
-          ‘Dood’: voor iets wat ‘een totaal verdwijnen’ is, of ‘het afwerpen van de beperkte realiteit van dit illusionair bestaan.
Wel zeer verwarrend, nietwaar?
    In onze maatschappij is de basisopvoeding: leren lezen; schrijven en rekenen; ook logisch-, analytisch-, inductief-, lineair en pragmatisch denken. Men geeft de schijn dat dit volstaat om een gelukkig en harmonisch leven te leiden. De praktijk wijst echter uit dat dit niet het geval is.
Een leven met een grote diepgang dient ook o.a. rekening te houden met: het muzische; de reukzin; het oneindige; het tijdloze; de verbanden; het holistische; de wijsheid en de deductie.
Het is wel geweten dat de rede, de Liefde niet kan bevatten. En onvoorwaardelijke liefde is juist ons doel.
 (Let er wel op, dat er weinig absoluut links- of rechtsdenkenden mensen zijn.)
Maar het blijft dikwijls een probleem.





Hoe omgaan met de andersdenkenden?


     De linksdenkenden[7] kunnen – aangezien hun beperkingen – maar tot op een bepaald niveau converseren met de rechtsdenkenden. Alle materie die gaat over intuïtie, en zo, kan aldus op geen zinnige manier, besproken worden.
Omgekeerd hebben de rechtsdenkenden het euvel dat zij hun ideeën over spiritualiteit b.v. niet ter sprake kunnen brengen.
De linksen geloven, door hun beperkt denken, enkel in de allopathische geneeskunde en trachten de massa over te halen tot symptoombestrijding. Met als gevolg dat de oorzaak niet gezien wordt en alleen de gevolgen worden bekeken. En de ziekte (de disharmonie) voortduurt.
Bij psychologische afwijkingen, gaan ze waarschijnlijk aan de zenuwen of de hersenactiviteiten werken, in plaats van de mentale (door het denken) en spirituele onevenwichtigheden of negatieve emotionele instellingen te harmoniseren.Om onvoorwaardelijk te kunnen denken en handelen moet men zijn rechterhersenhelft gebruiken, aldus is ‘iemand een dienst bewijzen, zonder een wederdienst te vragen’ voor puur linksdenkenden onmogelijk. Zij kunnen wel ‘doen alsof’. Bijvoorbeeld: iets doen voor wat ‘een goed doel’ genoemd wordt. Als zij dit doen zullen ze gewoonlijk toch een weg zoeken om een vergoeding te krijgen. B.v.: Reclame maken. Of hét aan het klokzeel hangen.
Onvoorwaardelijk handelen; onvoorwaardelijk liefhebben en gewoon zijn talenten gebruiken om de anderen een gratis dienst te bewijzen is dus voor deze mensen quasi onmogelijk.
En dit is nu juist het principe waarop onze nieuwe maatschappij zich baseert.
 Het is dus uitermate moeilijk om met deze mensen te communiceren.Hoe kan men met pragmatische mensen omgaan?Ik zou - zoals gewoonlijk - zeggen:-          Met vriendelijkheid en begrip.
-          Met zachtmoedigheid [Houd je wijsvinger maar vast, (zie Jin Shin Jyutsu)]
-          Mededogen (En je middelvinger)
-          En vergevensgezindheid (idem)
Denk eraan, ooit waren wij in dezelfde waan, als zij nu.Het zijn onze leraars - of docenten – in verdraagzaamheid en geduld, die ons de gelegenheden geven, om ons bewuster te maken. Bijlagen:
- ‘Onze Hersenhelften’
- Deductief versus Inductief denken. (Zie hieronder)
- Links of rechts: even testen, met dit filmpje:

  https://www.youtube.com/watch?v=GfR0n29I3Ts

      Als de ballerina rechts draait (zoals de wijzers van het uurwerk) gebruik jij je rechterhersenhelft en omgekeerd.


Joris



Deductief versus Inductief denken


 Metafoor
 Twee buitenlanders rijden met de trein door Schotland. Zij zien door het raam een zwart schaap.
-          Blanca zegt, kijk in Schotland lopen er zwarte schapen.
-          Neen, zegt Bruno: In Schotland is er zeker één schaap dat aan één kant zwart ziet.
Zij rijden verder en zien enkele witte schapen en:
-          Blanca zegt, er zijn ook witte schapen.
-          Bruno repliceert: neen, ook schapen die zeker aan één kant wit zien.
Wat later zien zij een grote kudde witte schapen, waartussen één zwart schaap.
-          Blanca: Dus meer witte dan zwarte schapen!
-          Bruno: Ja, aan één kant toch!
Ze komen in het station en gaan iets drinken, ze noteren hun ervaringen in hun dagboeken .
Blanca schrijft: Er zijn in Schotland veel witte schapen en ik neem aan dat zij volledig wit zijn. En minder zwarten, die normaliter ook aan twee kanten zwart zullen zijn.
Bruno schrijft: Wij hebben, in de buurt van Gleneagles,  meer witte dan zwarte schapen gezien, kortstondig maar slechts één kant van die dieren. Ik blijf erbij dat wij van de andere kant, van de schapen, niets afweten en tot nader order zeggen: dat egaal gekleurde schapen niet voorkomen in Schotland, want dit is niet bewezen.
-          Ik zou wel denken dat hier nog andere schapen lopen. Met zwarte koppen, of nog andere kleuren, zegt Blanca.
-          Ja, oranje of appelblauw-zeegrasgroene! Doe mij niet lachen, gekscheert Bruno.
Bruno blijft sceptisch tegenover het ongedetecteerde en ziet het als ‘niet bestaande’. Hij denkt inductief. Hij maakt enkel gebruik van zijn linkerhersenhelft.
Blanca denkt deductief en gaat analogisch en intuïtief verder redeneren dan het waargenomene[1]. Zij loopt vóór op de nog te maken ervaringen. Zij maakt gebruik van de beide hersenhemisferen.


 Joris 

[1][1] Er lopen ook witte schapen met een zwarte koppen en zelfs oranje schapen.   (Zij zijn, uit veiligheidsreden geschilderd.) Ook het Soay-schaap dat  tankleurig is. Zie: http://www.soay.nl/en zelfs Schotsgeruite schapen.
 Zie: https://www.google.be/search?q=schapen+in+schotland&espv=2&biw=1455&bih=722&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiexpbZ4MLSAhVLvRoKHZPHD6IQ7AkIJg&dpr=1.1#imgdii=3igcSbkzIn9YLM:&imgrc=KAO9V-KaorPUfM:
  Bijlagen:
- ‘Onze Hersenhelften’
- Deductief versus Inductief denken.
- Links of rechts: Even testen, met dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=GfR0n29I3TsAls de ballerina rechtsom draait (zoals de wijzers van het uurwerk) gebruik jij je rechterhersenhelft en omgekeerd.


   Joris






[1] In de partijpolitiek gebruikt men deze termen: ‘links’ voor progressief en ‘rechts' voor conservatief.
[2] En wel het mooiste en grootste deel!
[3] Zie hier, in bijlage: ‘Onze Hersenhelften’ vrij naar het werk van T. Dethlefsen: ‘De zin van ziekzijn’ (pag. 28 –   31)
[5] Lees b.v.: ‘Terugkeer uit de dood’ ( Return from Tomorrow) van Georges G. Ritchie
[6] Doen alsof.
[7] Ik bedoel hier de louter links- of rechtsdenkenden
[8] In de partijpolitiek gebruikt men deze termen: ‘links’ voor progressief en ‘rechts' voor conservatief.
[9] En wel het mooiste en grootste deel!
[10] Zie hier, in bijlage: ‘Onze Hersenhelften’ vrij naar het werk van T. Dethlefsen: ‘De zin van ziekzijn’ (pag. 28 –   31)
[12] Lees b.v.: ‘Terugkeer uit de dood’ ( Return from Tomorrow) van Georges G. Ritchie
[13] Doen alsof.
[14] Ik bedoel hier de louter links- of rechtsdenkenden
[15] In de partijpolitiek gebruikt men deze termen: ‘links’ voor progressief en ‘rechts' voor conservatief.
[16] En wel het mooiste en grootste deel!
[17] Zie hier, in bijlage: ‘Onze Hersenhelften’ vrij naar het werk van T. Dethlefsen: ‘De zin van ziekzijn’ (pag. 28 –   31)
[19] Lees b.v.: ‘Terugkeer uit de dood’ ( Return from Tomorrow) van Georges G. Ritchie
[20] Doen alsof.
[21] Ik bedoel hier de louter links- of rechtsdenkenden



Onze Hersenhelften

Dualiteit

 Zie: ‘De zin van ziekzijn’: T. Dethlefsen, pag. 23: Polariteit en Eenheid. http://www.thomasevangelie.nl/Evangelie_van_Thomas.pdfLog 22: Jezus zei hun: Als ge van twee één zult maken en het binnenste als het buitenste en het buitenste als het binnenste en het bovenste als het onderste om het mannelijke en het vrouwelijke tot één te maken, opdat het mannelijke niet mannelijk blijve en het vrouwelijke niet vrouwelijk, als ge ogen zult maken in plaats van één oog en één hand in plaats van een hand en één voet in plaats van een voet; één beeld in plaats van een beeld, dan zult gij het Rijk binnengaan.
  Vrij naar: ‘De zin van ziekzijn’ (pag. 28 – 31) door T. Dethlefsen.

 Polariteit

 Polariteiten ontpoppen zich enkel als twee aspecten van één en dezelfde werkelijkheidseenheid, die wij slechts na elkaar kunnen zien. En zo hangt het af van het standpunt dat wij innemen welke kant van de medaille wij dan te zien krijgen. Polariteiten lijken voor de oppervlakkige waarnemer slechts tegenstellingen te zijn, die elkaar wederzijds uitsluiten - bij een nadere beschouwing blijkt dat de polariteiten samen een eenheid vormen en in hun bestaan van elkaar afhankelijk zijn -.
De wetenschap deed deze fundamentele ervaring voor de eerste keer op bij het onderzoek van het licht. Er bestonden twee tegenstrijdige opvattingen over de natuur van de lichtstralen: de ene formuleerde de undulatietheorie, de andere de corpusculaire lichttheorie. Beide theorieën sluiten elkaar schijnbaar uit. Wanneer het licht uit golven bestaat, bestaat het niet uit deeltjes, en omgekeerd (of/of). Intussen is men erachter gekomen, dat dit 'of/of een foute probleemstelling was. Het licht is zowel golf als deeltje. Deze zin zou ik zelfs nog een keer willen ompolen: ‘Het licht is noch golf, noch deeltje’. Licht is in zijn eenheid: licht. En als zodanig voor het polaire menselijke bewustzijn niet ervaarbaar. Het licht vertoont zich slechts aan de waarnemer, afhankelijk van de kant van waar hij het benadert: - de ene keer als golf - de andere keer als deeltje.
 Polariteit is te vergelijken met een deur, waarop aan de ene kant 'ingang' en aan de andere kant 'uitgang' staat, maar het blijft één en dezelfde deur, waarvan wij, al naar gelang de kant van waar wij haar benaderen, slechts één aspect zien.
Door deze dwang: eenheden in aspecten te moeten ontbinden, die wij dan ná elkaar moeten beschouwen: ontstaat 'tijd'.Door de waarneming, met een polair bewustzijn, verandert de gelijktijdigheid van het zijn, in ‘een na-elkaar’, een opeenvolging. Zoals tegenover ‘de polariteit’ ‘de eenheid’ staat, staat achter ‘de tijd’ ‘de eeuwigheid’.
Bij het begrip ‘eeuwigheid’ moet men bedenken, dat het in metafysische zin ‘tijdloosheid’ betekent. En niet, zoals het verkeerd door de christelijke theologie werd verstaan: een lange, niet eindigende continuïteit van de tijd.
Bij de bestudering van oude talen kan men zich eveneens heel goed indenken, hoe ons bewustzijn en onze drang naar kennis oorspronkelijke eenheden in tegenstellingen splitst. Blijkbaar was de mens uit oude culturen nog in staat - beter dan wij - achter de polariteiten ‘de eenheid’ te zien, want in oude talen hebben veel op zichzelf staande woorden nog een polaire betekenis. Pas in een latere ontwikkeling van de taal begon men, meestal door klinkerverschuiving of verlenging het oorspronkelijke ambivalente woord, slechts in één van zijn beide betekenissen, te verstaan.
(Sigmund Freud schonk al aandacht aan dit fenomeen in zijn publicatie over de 'Gegensinn der Urworte’)
Zo kunnen wij moeiteloos de gemeenschappelijke wortel herkennen, die bijvoorbeeld de volgende Latijnse woorden verbindt:
Clamare: schreeuwen en clam: stil, of siccus: droog en sucus: het sap en altus betekent zowel ‘hoog’ als ‘diep’.
In het Nederlands spreekt men van ‘verdieping’ die zowel boven, als onder de grond[1] kan liggen.Zo spreekt men ook in de Jin Shin Jyutsu over ‘diepten’, die zowel over hogere bewustzijnsniveaus, als de diepere materiële verdichting inhouden.
In het Grieks betekent ‘pharmacon’ zowel ‘vergift’ als ‘geneesmiddel’.
In het Engels is ‘drug’ zowel een medicijn als vergif.
En de macrobiotiek kent men de twee uitersten als: Het yange ‘zout’ vrs het yinne ‘zoet’: Slechts één letter verschil voor het tegendeel.In het Engels zien wij de hele polariteit in het woord ‘without’, dat letterlijk ‘metzonder’ betekent, maar nu nog slechts vanuit één pool, namelijk: ‘zonder’, wordt verstaan.
In het Nederlands hebben wij een schoolvoorbeeld: ‘volledig’ dat beide polariteiten in zich draagt: vol en ledig.


Linkerhersenhelft


Rechterhersenhelft


Links   Yang

Rechts  Yin

 -          logica
 -          taal: grammatica; syntaxis: zinsbouw

 -          waarneming van beeld/vorm
-          begrijpen van een totaliteit,
-          een geheel: samenhang der dingen
-          ervaring van ruimte
-          dode of oudere taalvormen
 

     Verbale hemisfeer:                               -          lezen
-          schrijven
-          rekenen
-          getallen
-          'ontcijfering' van de buitenwereld
-          digitaal denken
-          lineair denken
-          tijdsafhankelijkheid
-          analyse
-          verstandig denken
-          inductief denken

Muzische hemisfeer:
-          muziek
-          reuk
-          patronen
-          gesloten wereldbeeld
-          analoog denken
-          symboliek
-          tijdloosheid
-          holistisch denken
-          logische kwantiteiten
-          intuïtie
-          wijsheid
-          deductief denken

YANG

YIN

+
zon
mannelijk
dag
bewust
leven

-
maan
vrouwelijk
nacht
onbewust
dood

 

 

LINKS

RECHTS

-          activiteit
-          elektrisch
-          zuur
-          rechterlichaamshelft
-          rechterhand

-          passiviteit
-          magnetisch
-          alkalisch
-          Iinkerlichaamshelft
-          linkerhand


 Het is niet moeilijk om te begrijpen hoe on­_heel een mens zou zijn, die alleen maar één van de beide hersenhelften zou bezitten, maar precies zo on-heel is in feite het gebruikelijke ‘wetenschappelijk genoemde’ wereldbeeld van onze tijd, want het is het wereldbeeld van onze linkerhersenhelft.
Vanuit die ene visie bestaat er natuurlijk enkel het rationele, het redelijke, het analytisch­concrete, Dan bestaan er enkel de van causaliteit[2] en tijd afhankelijke verschijningsvormen. Maar een dergelijk rationeel wereldbeeld is slechts de halve waarheid, want het is de zienswijze van het half-bewustzijn of van de helft van de hersenen.
Al die bewustzijnsinhouden, die men zo makkelijk afdoet met: irrationeel; onredelijk; occult en fantastisch, zijn slechts de tegenpolaire vermogens van de mens om de wereld te beschouwen.
Hoe verschillend deze twee elkaar aanvullende zienswijzen meestal werden gewaardeerd, wordt al duidelijk uit het feit, dat men bij het onderzoek van de zich onderscheidende vermogens
van de beide hersenhelften zeer snel de prestaties van de linkerhelft begreep en kon beschrijven, maar heel lang moest piekeren over de zinvolheid van de rechterhemisfeer, want die leek immers
geen redelijke prestaties voort te brengen.
De natuur taxeert het prestatievermogen van de rechtse, onredelijke helft blijkbaar wezenlijk hoger, want in een levensgevaarlijke situatie schakelt zij automatisch van de dominantie van de linkerhelft over naar de dominantie van de rechterhelft, omdat een noodsituatie, door een analytische werkwijze, niet adequaat kan worden opgelost.
Door de dominantie van de rechterhemisfeer wordt, dankzij  een totaal omvattend inzicht, in de situatie, nog de mogelijkheid geboden rustig en in overeenstemming, met de situatie, te handelen.





[1] Kelderverdieping
[2] oorzakelijkheid

Reacties